Promocje
Lilt Zero 24x330ml Zgrzewka
Lilt Zero 24x330ml Zgrzewka
73,99 zł 59,99 zł
op.
Batonik zbożowy Diablo jogurt & jabłko bez cukru
Batonik zbożowy Diablo jogurt & jabłko bez cukru
4,49 zł 3,99 zł
szt.
Batonik zbożowy Diablo jogurt & truskawki bez cukru
Batonik zbożowy Diablo jogurt & truskawki bez cukru
4,49 zł 3,99 zł
szt.
Batonik zbożowy Diablo morelowy bez cukru
Batonik zbożowy Diablo morelowy bez cukru
4,49 zł 3,99 zł
szt.
Dr Pepper Diet 24x330ml Zgrzewka
Dr Pepper Diet 24x330ml Zgrzewka
65,99 zł 59,99 zł
op.
Dr Pepper Diet 330ml Puszka
Dr Pepper Diet 330ml Puszka
2,99 zł 2,69 zł
szt.
Produkt dnia
Lilt Zero 24x330ml Zgrzewka
Lilt Zero 24x330ml Zgrzewka
73,99 zł 59,99 zł
op.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Maltitol zamiast cukru? Najważniejsze właściwości maltitolu. 0
Maltitol zamiast cukru? Najważniejsze właściwości maltitolu.

Maltitol to substancja słodząca, która znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jak część czytelników mogła zauważyć, maltitolem słodzone są produkty znajdujące się w naszym sklepie – m.in. czekolady, wafelki, ciastka, cukierki i smarowidła. Skąd pochodzi ten słodzik? Dlaczego jest lepszy od cukru? Jakie są najważniejsze właściwości maltitolu? Tego wszystkiego dowiedzie się z niniejszego artykułu ;)

Maltitol to naturalny środek słodzący z grupy polioli (alkohole cukrowe). Jest to oczywiście nazwa chemiczna – w składzie polioli alkohol nie występuje. Alkohole cukrowe (maltitol, sorbitol, ksylitol, mannitol) można znaleźć w owocach, takich jak jabłka, gruszki, śliwki, maliny i truskawki, figach, oliwkach oraz ziarnach zbóż. Przemysł spożywczy wykorzystuje przede wszystkim maltitol pochodzący z ziaren kukurydzy. Od strony prawnej, warunki stosowania maltitolu określone zostały w dyrektywie Parlamentu Europejskiego UE94/35/EC z 1994 roku w sprawie stosowania substancji słodzących w żywności. Tym samym, używanie maltitolu w przemyśle spożywczym jest na obszarze Unii Europejskiej dozwolone. Naturalny słodzik dostarcza tylko ok. 2,4 kcal/g, a co więcej – nie wymaga udziału insuliny w przemianach w organizmie, co jest szczególnie istotne w przypadku osób z cukrzycą.

Zastosowanie maltitolu

Maltitol stosowany jest zarówno przez firmy spożywcze do produkcji różnego rodzaju słodkości o obniżonej zawartości cukru, jak również przez osoby prywatne w ramach codziennej diety. Ze względu na swoją niską kaloryczność (mniejszą od sacharozy), stanowi idealny zamiennik dla tradycyjnego cukru w przypadku diabetyków oraz osób, które znajdują się na diecie o ograniczonej ilości węglowodanów i cukrów. Maltitol, ze względu na swoją wysoką odporność na temperaturę stosowany jest często w wypiekach. Przede wszystkim, jest jednak wykorzystywany do produkcji słodkich przekąsek dla osób, które z różnych względów zmuszone są ograniczyć liczbę spożywanych cukrów. Znajdziemy go zatem w czekoladach, wafelkach, batonach, ciastkach, cukierkach, gumach do żucia, deserach czy smarowidłach. Jakkolwiek maltitol stanowi świetne rozwiązanie dla osób chcących ograniczyć spożycie cukru, należy oczywiście pamiętać że indeks glikemiczny maltitolu nie jest zerowy (IG maltitolu to 36, dla porównania IG sacharozy wynosi 60), w związku z czym nie należy traktować maltitolu jako substancji którą możemy spożywać w nieograniczonych ilościach.

Najważniejsze właściwości maltitolu:

  1. Zawiera o połowę mniej kalorii od tradycyjnego cukru, a mimo to – jest niemal tak samo słodki.
  2. Nie posiada negatywnego wpływu na zęby, minimalizując ryzyko wystąpienia próchnicy.
  3. W przeciwieństwie do sztucznych substancji słodzących zachowuje swoje właściwości mimo wysokiej temperatury, dzięki czemu z powodzeniem może być stosowany przy wypiekaniu niskokalorycznych ciast.
  4. Może być stosowany przez osoby z celiakią lub nietolerancją laktozy.
  5. Nie istnieją żadne badania mówiące o szkodliwości maltitolu, w związku z czym jest on szeroko reklamowany jako substancja słodząca wykorzystywana w eko-produktach.

Skosztuj słodyczy z maltitolem!

Na podstawie składanych przez naszych klientów zamówień, wyselekcjonowaliśmy pięć najpopularniejszych produktów słodzonych maltitolem. Zachęcamy serdecznie do ich spróbowania i przekonania się że produkty oparte na naturalnych słodzikach nie tracą nic a nic ze swojego smaku ;)

1. Kakaowe markizy diablo z waniliowym nadzieniem

Link do sklepu: Kakaowe markizy Diablo

2. Krem czekoladowo-orzechowy Diablo

Link do sklepu: Krem czekoladowo-orzechowy

3. Czekolada mleczna Diablo

Link do sklepu: Czekolada mleczna

4. Wafelki Diablo z kokosowym nadzieniem

Link do sklepu: Wafelki Diablo

5. Cukierki Diablo śmietankowo-truskawkowe

Link do sklepu: Cukierki śmietankowo-truskawkowe

 

Źródła:

  1. https://www.nutraingredients.com/Article/2013/01/04/Prebiotic-milk-chocolate-health-benefits-with-maltitol, dostęp: 23.02.2018.
  2. Photo by Alex on Unsplash
  3. Photo: www.diablosugarfree.com

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl