






Producent
Cena
-
od
do
Tradycyjna chałwa powstaje ze zmielonych nasion i miodu. Do chałwy tureckiej i greckiej używa się sezamu. Niemałą popularnością cieszy się także chałwa słonecznikowa, zwana również ukraińską. Ten smaczny i lubiany smakołyk ma tak naprawdę wiele wydań, mnóstwo smaków, bo zmieniają się dodatki. Charakterystyczne za to dla każdej chałwy są nitki, które powstają w momencie łączenia się miazgi z miodem lub karmelem.
Do kawy czy herbaty? Nie ma znaczenia, który napój jest naszym ulubionym. Chałwa to smakołyk, któremu trudno się oprzeć i zawsze smakuje równie wybornie. Poza tym znajdujemy w niej mnóstwo cennych substancji, a to za sprawą użytych składników. Sezam jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i wapnia. Chałwa funduje nam porcję witamin: A, E oraz z grupy B. Nasiona, które służą do wyrobu chałwy, oferują ponadto błonnik. Za to w miodzie znajdują się silne przeciwutleniacze.
Czy ten lubiany smakołyk, mimo swojej kaloryczności, może być zdrowy i dostępny dla osób będących na diecie? Wychodząc naprzeciw tak powstałym oczekiwaniom, w naszej ofercie zagościły chałwy bez cukru. Równie smaczne, wartościowe pod względem zastosowanych składników i w smakach, które wpiszą się w gusta małych i dużych. Tych, którzy szukają zdrowych słodyczy, bo muszą uważać na spożycie cukru, jak i tych, którzy po prostu wolą zdrowe zamienniki.
Chałwy bez cukru są mniej kaloryczne, dodatkowo bezglutenowe, ale nie brakuje im charakterystycznego smaku, za który tak bardzo je polubiliśmy. Co więcej, estetyczne opakowanie pozwala pokusić się o taki zakup jako słodki upominek, mały drobiazg dokładany do prezentu dla bliskiej osoby lub kogoś znajomego.
Jeśli te ciągnące się subtelnie nitki, nuta kruchości i oryginalny smak są nam bliskie, chałwy bez cukru będą strzałem w dziesiątkę.