Pasta sezamowa Olympos Tahini słodzona stewią





Opis

Zaskakujący, orientalny smak pasty sezamowej!
Tahini, czyli masło sezamowe, jest to pasta tworzona na bazie nasion sezamu, wykorzystywana przy tworzeniu wielu potraw. W państwach Bliskiego Wschodu, pasta ta, robiona jest na bazie podprażanych nasion sezamu, co intensyfikuje jej aromat. Z kolei we Wschodniej Azji, Tahiti produkuje się z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak. Tahini to składnik wielu bliskowschodnich potraw, takich jak humumus czy baba ghanoush. Sprzedaje się ją w formie świeżej lub suszonej. Pasta sezamowa używana jest również w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej.
Słodka pasta sezamowa tahini spożywana może być samodzielnie, lub jako dodatek do tostów, deserów, ciast, naleśników, omletów czy lodów.
Czym z kolei jest stewia użyta w paście sezamowej marki Olympus? Jest to pochodzącą z Paragwaju roślina, która posiada zarówno słodzące jak i zdrowotne właściwości. Przez setki lat korzystali z niej paragwajscy Indianie. Dziś, jej właściwości docenia branża zdrowej żywności na całym świecie. W Unii Europejskiej, stewia została dopuszczona do sprzedaży w 2011 roku. Działa antygrzybicznie, przeciwbakteryjnie, antyzapalnie. Zawiera wiele minerałów i witamin oraz stanowi idealny zamiennik cukru dla osób zmagających się z cukrzycą.
100% orientalnego, słodkiego smaku pasty sezamowej tahini!
0% glutenu
0% cukru
Naturalna słodycz dzięki stewii!
Składniki
tahini (sezam mielony), olej roślinny, maltodekstryna, polidekstroza, substancje słodzące (maltitol, sukraloza, glikozydy stewiolowe), emulgator: lecytyna sojowa, aromat.
Alergeny: produkt zawiera soję oraz sezam.
Wartości odżywcze
100 g |
25 g (porcja) | |
Wartość energetyczna | 2291 kJ / 553 kcal | 573 kJ / 138 kcal |
Tłuszcze | 41,8 g | 10,5 g |
(w tym tłuszcze nasycone) | 6,9 g | 1,7 g |
Węglowodany | 11,7 g | 2,9 g |
(w tym cukry) | 3 g | 0,8 g |
(poliole) | 19,7 g | 5,9 g |
Białko | 18,3 g | 4,6 g |
Błonnik | 25,9 g | 6,5 g |
Sól | 0,01 g | 0 g |
Masa netto: 280 g
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, chronić przed światłem.
Najlepiej spożyć przed: informacja na opakowaniu.